Jump to content

Welcome to 205GTIDrivers.com
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
 
 

Photo

Knock Sensors


  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1
ryan13961345402285

ryan13961345402285
  • Drivers
  • 326 posts
Joined: 16 Apr 2007
Hi all,
tried searching for an answer to this problem but couldn't find anything too specific.
Basically the car had been down on power for a while and very sore on petrol, then I remembered that I had code 44 (knock sensor) showing before the MOT last November. I took the K-light bulb out of the dash incase the MOT tester would say something about it, but because I removed the bulb I totally forgot about it.
But anyway I have code 44, so I removed and cleaned the knock sensor and tested it. It was putting out voltage whenever I knocked the surface I had it resting on (like it should). Had the battery disconnected, wired everything back up, connected battery and the light went out when I started the car up. However it came back on about a minute later. Could the sensor be knackered or do I need to reset the light somehow?
Any help greatly appreciated

#2
petert1345402284

petert1345402284
  • Drivers
  • 418 posts
Joined: 12 Mar 2006
QUOTE (ryan1396 @ Apr 30 2012, 07:21 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Hi all,
tried searching for an answer to this problem but couldn't find anything too specific.
Basically the car had been down on power for a while and very sore on petrol, then I remembered that I had code 44 (knock sensor) showing before the MOT last November. I took the K-light bulb out of the dash incase the MOT tester would say something about it, but because I removed the bulb I totally forgot about it.
But anyway I have code 44, so I removed and cleaned the knock sensor and tested it. It was putting out voltage whenever I knocked the surface I had it resting on (like it should). Had the battery disconnected, wired everything back up, connected battery and the light went out when I started the car up. However it came back on about a minute later. Could the sensor be knackered or do I need to reset the light somehow?
Any help greatly appreciated


You need to solve this one as the ignition is retarded severely while ever code 44 exits. I'd be checking wiring continuity from plug back to ECU, then test another knock sensor.

To clear the codes, disconnect battery for 2 mins. If no codes exist, you'll get 12 (start) and 11 (finish).

#3
ryan13961345402285

ryan13961345402285
  • Drivers
  • 326 posts
Joined: 16 Apr 2007
Cheers for the reply. I'll get stuck into this asap. No chance of finding another knock sensor to try so may have to bite the bullet and buy a new one. Wiring will be checked out first though

#4
ryan13961345402285

ryan13961345402285
  • Drivers
  • 326 posts
Joined: 16 Apr 2007
and for anyone interested, here is the list of vehicles (part numbers) that share the same knock sensor as a Phase 1 Mi16. It's a Bosch 0 261 231 006.
Good for a search incase one comes up on ebay

ALFA ROMEO : 195 05 05 017 01
CITROËN : 5946 03
CITROËN : 91 514 880
FIAT : 60512698
FIAT : 60534263
FORD : 6152883
FORD : 6169571
FORD : 86SF 12A699 AB
OPEL : 1238345
OPEL : 90298201
OPEL : 90510281
PEUGEOT : 5946 03
PEUGEOT : 91 514 880
PORSCHE : 944 606 145 00
RENAULT : 77 00 271 090
SAAB : 75 68 801
SAAB : 756 880
TALBOT : 91 514 880 80
VOLVO : 1367644
VOLVO : 3433347
VW : 026 905 377

#5
petert1345402284

petert1345402284
  • Drivers
  • 418 posts
Joined: 12 Mar 2006
I've got plenty. How much do you want to pay?


#6
welshpug

welshpug
  • Pitcrew+
  • 30,073 posts
Joined: 18 Aug 2006
  • Name:Mei
  • Location:Bridgend
would imagine an XU7 one would work as well given its an alloy block and mounted on a stud, XU10 might even work.

#7
ryan13961345402285

ryan13961345402285
  • Drivers
  • 326 posts
Joined: 16 Apr 2007
QUOTE (petert @ May 2 2012, 07:10 AM) <{POST_SNAPBACK}>
I've got plenty. How much do you want to pay?



Cheers but got one sorted. Friend has one he bought for a 2.0 16v Cavalier and doesn't need it. Hopefully problem solved

#8
ryan13961345402285

ryan13961345402285
  • Drivers
  • 326 posts
Joined: 16 Apr 2007
Ok, things aren't going my way lately it seems. Fitted the knock sensor and code 44 cleared ok, but now code 54 is coming up, which is ECU failure afaik.
To top it all off I walked past the car today and stumbled against the wing morror and broke it off sad.gif